AD artikel: “Ambachtelijk hekwerk zonder schroef of las”

Mooi artikel over HandyFerro in het AD op 3 april 2015! Klik op onderstaand artikel voor een vergroting of lees de tekst onderaan de foto van het artikel.

HandyFerro nieuws - AD artikel Ambachtelijk hekwerk zonder schroef of las

===============================================

NIEUWKOOP | Een smeedijzeren hek dat niet gelast hoeft te worden. Smid Hennie van der Paauw van Handyferro bedacht een verbluffend simpel systeem. Daardoor worden smeedijzeren hekken voor tuin of trap een stuk goedkoper.

In zijn smederij in Nieuwkoop komt Hennie van der Paauw met dertien staven ijzer aanlopen. Binnen twee minuten zet hij van de acht spijlen, drie liggers en twee palen een miniatuurhek in elkaar. Door oogjes in de staven zitten ze zo in elkaar. Het hekwerk is zo sterk als een huis, zonder dat er ook maar iets gelast of geschroefd hoeft te worden.

Patent
Het Handyferro-systeem bedacht Van der Paauw ruim drie jaar geleden. “Ik moest een groot hek maken dat ik niet alleen kon tillen. Toen bedacht ik iets om het hek in gedeelten naar de locatie te krijgen.” Zijn systeem met oogjes bleek nog helemaal niet te bestaan. “De afgelopen jaren heb ik het verder ontwikkeld en er patent op gekregen. Omdat het een modulair systeem is, zijn er eindeloze mogelijkheden. Zowel voor hekken als meubels.”
De eerste hekken met oogjes maakte Van der Paauw nog met de hand. “Dat is een heel arbeidsintensief proces. Ik heb inmiddels een machine aangeschaft en die iets aangepast om die oogjes er snel in te kunnen maken. Daardoor kan ik de hekken veel goedkoper maken omdat het vier keer zo snel gaat als met de hand. Doordat het hek uit losse onderdelen bestaat, wordt het volledig verzinkt en in twee lagen gecoat. Ook in de oogjes. Deze hekken hebben daarom geen onderhoud meer nodig en gaan nooit roesten. Ook kunnen ze in meerdere kleuren gespoten worden.”
Van der Paauw is geboren in een smederij. “Tussendoor heb ik ook andere dingen gedaan, maar sinds 15 jaar ben ik weer fulltime smid. Het smeden bestaat al 5000 jaar, maar de laatste 100 jaar is er veel veranderd. Je moet als smid daarom vernieuwen, weet Van der Paauw. “Vooral omdat arbeidsuren tegenwoordig veel duurder zijn geworden. Maar het vak van smid is weer sterk in opkomst. Mensen zijn steeds meer op zoek naar ambachtelijke producten.”

Klinknagel
“Ook mijn hekken worden ambachtelijk gemaakt, vertelt Van der Paauw. Een smid vervormt materiaal zonder daar materiaal aan toe te voegen of te verliezen. Dat doe ik ook niet mijn machines. De ene verhit het tot 1200 graden. Met de andere sla ik er dan een gat in. Vroeger deed ik dat met de hand en dan kwam er een klinknagel in om het te bevestigen.” Naast hekken maakt Van der Paauw ook tafels, stoelen en krantenbakken van ijzer. Op zaterdag 11 en zondag 12 april is zijn werk te zien op de Amstelfair 2015 in Nieuwveen.